Hír

Közlemény a Rákospalotai Meixner Általános Iskola fenntartóváltásáról

Képaláírás

A Rákospalotai Meixner Általános Iskola fenntartóváltása

Cserdiné Németh Angéla polgármester közleménye.

Az Önkormányzat fenntartásában működő Tóth István Általános Iskola az 1999/2000. tanév végén jogutód nélkül megszűnt. A 2000/2001. tanévben a megszűnt köznevelési intézmény épületében (1155 Budapest, Tóth István utca 100.) a Meixner Alapítvány által fenntartott Rákospalotai Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kezdte meg működését. Az iskolaépület az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában áll, így a Meixner Alapítvány bérleti szerződés keretében jogosult használni az ingatlant, amelyért bérleti díjat fizet.

Noha az Önkormányzatnak lassan 23 éve jogilag és szakmailag a Meixner Iskolához nincs köze, továbbá a mindennapi működésébe nem lát bele, és semmilyen beleszólása nincs az intézmény és a Meixner Alapítvány tevékenységébe, az Önkormányzat a kezdetektől fogva jelentős anyagi támogatást nyújt részükre a nevelési-oktatási célok megvalósítása érdekében: 2000-2013-ig közoktatási megállapodás, 2018-tól napjainkig pedig együttműködési megállapodás formájában. Emellett vállalta azt is, hogy a bérleti szerződés alapján befolyt bérleti díjat az épület felújítására, karbantartására fordítja minden évben.

A hatályos együttműködési megállapodásban az Önkormányzat vállalta továbbá, hogy a 2018-2028. közötti időszakra évente 15.600.000 Ft összegű működési támogatást nyújt. Tette mindezt annak hatására, hogy a 2017/2018. tanév végén az állami intézményfenntartó Észak-Pesti Tankerületi Központ közölte az Alapítvánnyal, hogy a közöttük fennálló megállapodást nem kívánják meghosszabbítani, és újat sem kívánnak velük kötni, így az intézmény állami segítség nélkül maradt, annak ellenére, hogy a közoktatás 2013-tól állami feladat.

Az Országgyűlés 2022 decemberében törvényt fogadott el, amelynek lényege, hogy az egyházak olyan állami, önkormányzati épületek tulajdonjogára is bejelenthetik igényüket, amelyek korábban sohasem voltak a tulajdonukban és/vagy birtokukban. Az egyetlen feltétel, hogy a kiszemelt ingatlanban a kérelmező egyház köznevelési feladatot lásson el. A törvény mérlegelésre nem ad lehetőséget, amelyik épületre az egyház igényt formál, azt számára a törvény erejénél fogva térítésmentesen át kell adni.

Ilyen előzményeket követően a Magyar Pünkösdi Egyház belső egyházi jogi személyeként, a Reményhír Intézményfenntartó Központ (a továbbiakban: RIK) át kívánja venni a Mexiner Alapítványtól az iskola fenntartását, és erre hivatkozással a törvény alapján 2023. február 24-én igényt nyújtottak be az Önkormányzat tulajdonában lévő iskolaépület tulajdonba vételére.

A 2023. április 17-én kelt levelemben tájékoztattam a RIK-et, hogy a térítésmentes tulajdonba adásról való kérdés és döntés nem aktuális, tekintettel arra, hogy még nem fenntartója a Meixner Iskolának. Jogértelmezésünk szerint a törvényből egyértelműen következik, hogy mindaddig, amíg a fenntartóváltás folyamatban van, és a feladatátvételre ténylegesen nem kerül sor, az iskolaépület tulajdonjoga nem ruházható át az egyház számára.

A RIK képviselője a 2023. május 19-én kelt válaszlevelében már arról tájékoztatott, hogy amennyiben 2023. május 26. napjáig nem rendeződik javukra az iskolaépület tulajdonjogának átadása minden kétséget kizáróan, úgy nem áll módjukban tovább folytatni az intézményátvételi folyamatot, és legkésőbb május 31-ig elállnak feladatátvételi szándékuktól. Ezzel párhuzamosan a Meixner Alapítvány kuratóriuma is megkeresett, hogy amennyiben az iskolaépülettel kapcsolatos jogvita miatt nem jön létre a fenntartóváltás, az iskolát be kell zárni, tekintettel arra, hogy az Alapítvány egyedül már nem tudja finanszírozni a működést.

A Meixner Iskola nehéz anyagi helyzete az elszabadult rezsiárak miatt számomra is ismert, hisz februárban megkerestek az Alapítvány képviselői. Akkor arról tájékoztattak, hogy tárgyalnak a fenntartóváltásról az egyházzal, hogy megmaradjon az iskola, és az addigi nevelési elvek mentén folytatódjon az oktatás. Akkor még szó sem volt az épület tulajdonjogának átadásáról. Amikor a Magyar Pünkösdi Egyház szintén megkeresett a fenntartóváltás ügyében, akkor jeleztem az egyház képviselőjének, hogy amíg nem ő a fenntartó, addig a törvénymódosítás értelmében nem jogosult kérni az épület tulajdonjogát.

Mindezekre tekintettel nyomatékosan kijelentem, hogy nem engedek semmiféle olyan irányú nyomásgyakorlásnak, amely azt a látszatot kívánja kelteni, hogy a Meixner Iskola jövője kizárólag az Önkormányzat döntésén múlna, és az ingatlan tulajdonba adásának elmaradása ellehetetleníti az intézmény további működését. Sokkal inkább felmerülhet az Intézményfenntartó szándéka valódiságának és komolyságának kérdése akkor, ha csak abban az esetben kívánja átvenni a Meixner Iskola fenntartását, amennyiben az iskolaépület tulajdonjogát biztosan a magáénak tudhatja, ellenkező esetben eláll a segítségnyújtástól.

A törvénymódosítás az Önkormányzatnak vagyonvesztést és kárt okoz a tulajdonjog térítésmentes, bármiféle ellentételezés biztosítása nélküli elvonásával.

Az Intézményfenntartó részéről mindezidáig nem merült fel személyes egyeztetési szándék, mindennek ellenére az Önkormányzat kész tárgyalni az épület további sorsáról, amennyiben a fenntartóváltás jogilag is megtörténik.

Budapest, 2023. május 24.

Cserdiné Németh Angéla
polgármester